Evalvacijski sestanek - Malta

Evalvacijski sestanek

Konec meseca avgusta 2012 smo izvedli evelavcijsko srečanje na Malti. Namen srečanja je bil ocenit celoten projekt, pripraviti izhodišča za nadaljna sodelovanja in se spoznati s tematiko trajnostnega razvoja na Malti.

Malta-antiosmosis 1Malta-antiosmosis 2

Poleg predavanj in sestankov smo izvedli tudi nekatere ekskurzije z ogledom dobrih praks na Malti. Med njimi je bil tudi ogled komunalnega sistema razsoljevanja vode, kjer s postopkom reverzne osmoze pridobivajo pitno vodo. Pri ekskurziji se nam je pridružilo tudi nekaj študentov, skupaj s profesorico, z lokalne srednje šole.

Malta je zelo turističen otok. Turizem predstavlja tudi velik del njihovega proračuna, prav tako pa imajo izoblikovano politiko razvoja trajnostnega turizma Malte. Kot ena izmed ekskurzij je bil ogled otoka Gozo.

Na Malti smo si ogledali tudi nov, energetsko varčno zgrajen objekt, ki uporablja tudi sodobne tehnologije obnovljivih virov. Prav tako smo si ogledali primer izrabe energije vetra. Ta se za potrebe mlinarstva več ne uporablja. Smo si pa ogledali enega izmed mnogih mlinov na veter, ki so sedaj preurejeni v muzej.