MULA ABRIL HANGGANG HULYO 2006, IPINATUPAD NG ASSOCIATION FOR ECOLOGICAL AND LEISURE ACTIVITIES ZOJA ANG PROYEKTONG "INFORMING THE POPULATION ABOUT THE POTENTIAL SAVINGS OF THERMAL ENERGY”

NILAYON NG PROYEKTONG IPAALAM SA PUBLIKO ANG MAS EPEKTIBONG PAGGAMIT SA ENERHIYANG HEOTERMAL AT ANG MGA POSIBILIDAD SA INDIBIDWAL NA PAGSUKAT NITO. BAHAGI NG PROYEKTO ANG PAGPRESENTA SA MGA BENEPISYO NG NASABING PARAAN NG PAGSUSUKAT NG ENERHIYA, MGA POSIBLENG TEKNOLOHIKAL NA SOLUSYON, AT MGA KALKULASYON NG GASTUSIN SA INVESTMENT.

NILAYON DIN NG PROYEKTO NA MADAGDAGAN ANG MGA KOSTUMER NA PIPILI SA INDIBIDUWAL NA PAGSUKAT NG HEAT ENERGY. SA PANAHON NG IMPLIMENTASYON NG PROYEKTO, NASA 30% AT 40% ANG MGA KUSTOMER SA BAHAGING IYON NG BAYAN NG PTUJ. SA KANILANG PAGDAMI, INAASAHANG MABABAWASAN ANG PAGKONSUMO SA ENERHIYANG HEOTERMAL NA MAGPAPABABA SA GREENHOUSE GAS EMISSIONS SA ATMOSPERA. ANG MGA ITO AY BAHAGI NG IMPLEMENTASYON NG MGA KUNDISYON NG KYOTO PROTOCOL UKOL SA PAGPAPABABA NG GREENHOUSE GASES EMISSIONS SA ATMOSPERA. INAASAHANG BABABA ANG PAGKONSUMO NG ENERHIYA AT DAHIL DITO, TINATAYANG BABABA ANG GREENHOUSE GAS EMISSIONS NG 15%, PARTIKULAR NA ANG CO2, SA SUSUNOD NA TATLONG TAON.

TEKNOLOHIKAL NA INNOVATION HUB PARA SA ENERHIYA AT PANGKALIKASAN NA TEKNOLOHIYA AT SUSTAINABLE NA PAG-UNLAD.

energy hub logoANG “TEKNOLOHIKAL NA INNOVATION HUB PARA SA ENERHIYA AT PANGKALIKASAN NA TEKNOLOHIYA AT SUSTAINABLE NA PAG-UNLAD – ENERGYHUB”("Technological innovation hub for environmental and energy technologies and sustainable development - EnergyHub" ) AY ISANG KASUNDUAN O CONSORTIUM NA ISINUSULONG ANG MAS MABISA, MAHUSAY, AT MATIPID NA PAGGAMIT NG ENERHIYA; NAGPAPAKILALA NG MGA BAGONG PAGKUKUNAN NG ENERHIYA, AT NAGHAHANAP NG PARAAN UPANG MABAWASAN ANG NEGATIBONG EPEKTO SA KALIKASAN NG PAGHANGO NG ENERHIYA. KASAMA ANG AMING MGA KATUWANG, NAIS NAMING BUMUO NG MGA PAKIKIPAGTULUNGAN NA

image010 image001

NOONG ABRIL 2008, NAGREHISTRO ANG ASSOCIATION FOR ECOLOGICAL AND LEISURE ACTIVITIES ZOJA SA PROGRAMA NG MEKANISMONG PINANSIYAL EGP AT MEKANISMONG PINANSIYAL NG NORWEGA. NAGING RESULTA NG MATAGUMPAY NA PAGREREHISTRO ANG PROYEKTONG ‘ENERHIYANG SUSTAINABLE SA MGA PAARALAN’ NA IPINATUPAD NG ASOSASIYON SA PAKIKIPAGTULUNGAN NG TATLONG KASAMA O PARTNER. ITO AY ANG ELEKTRO LJUBLJANA D.D., THE SOCIETY POVOD AT ANG LOCAL ENERGY AGENCY NG POMURJE.

eacea logo2Sa simula ng buwan ng Oktubre taong 2011, ang Asosasyon ZOJA ay pumirma ng kontrata para sa proyektong “Global Sustainable Youth”. Ang nasabing proyekto ay nagsimula nuong unang araw ng Nobyembre taong 2011 at nagtapos sa ika 30 ng Oktubre 2012. Kaakibat ng pinunong Asosasyong ZOJA sa proyekto, ay anim na kasosyo mula sa mga bansang Malta, Turkey, China, Cambodia, at Philippines.

Izvedli smo različne delavnice oz. vaje, pri katerih so udeleženci aktivno sodelovali. Namen vaj je bil pomagati udeležencem razumeti predstavljeno.

Samsung 060  Samsung 034

Na eno izmed delavnic smo povabili tudi zunanjega predavatelja. To je bil g. Zvonimir Čekalović iz Nizozemske, strokovnjak s področja osebnega razvoja in čustbene jasnosti (www.zvoceba.com).

Samsung 064

Med drugim smo imeli tudi delavnico, ki jo je pripravil predstavnik partnerja iz Avstrije. Predstavljeni je bil trajnosti razvoj z vidika učinkovite rabe energije. Ker je Domen strokovnjak s področja učinkovite razsvetljave in učinkovite rabe energije ter solarne energije, je pripravil delavnico, kjer smo merili porabo energije različnih porabnikov in ugotavljali delovanje sončne elektrarne.

Solaris-I-obdelana Solaris-II-obdelana.bmp

Pripravil smo dva kulturna večera. Ob koncu prvega delovnega dne smo imeli mednarodni večer, kjer so se predstavili vsi sodelujoči, njihove organizacije, države ter njihova kultura. Predzadnji dan smo pripravili slovenski večer. Obiskali smo tradicionalno slovensko kmetijo, se seznanili z delom na kmetiji in imeli tradicionalno slovensko domačo večerjo.

Samsung 044 Samsung 069

Samsung 051

Namen delavnic je bil tudi priprava projektnih predlogov. Pripravili smo t.i. projektno tržnico. Na njej so udeleženci predstavili osemnajst različnih projektnih predlogov. Kasneje na osnovi  medsebojnega dogovarjanja in podrobnejših predstavitvev nastalo šest projektnih partnerstev za šest projektov.

Samsung 065

Samsung 068

MEDKULTURNA RAZSEŽNOST

V projektu je sodelovalo deset partnerskih organizacij iz desetih različnih držav. Že samo to dejstvo kaže na velik medkulturni ton projekta. Mladi so bili skupaj ves čas seminarja. Poleg formalnih aktivnosti, smo imeli tudi t.i. 'ice breaker-je' in 'coffee break-e', kjer so se med sabo družili in neformalno spoznavali. Do neformalnega druženja in spoznavanja je prišlo tudi ob prostih večerih. Pripravili smo tudi mednarodni večer. Ob tem so vsi udeleženci predstavili svoje organizacije, države in kulturo ter običaje. Eden izmed večerov je bil namenjen slovenski kulturi. V ta namen smo udeležence tudi povabilina kmečki turizem Janžekovič, na Turškem vrhu, v Halozah. Tako so lahko spoznali lokalno, ruralno okolje in običaje. Ob tem smo jih postregli s pristno, lokalno, domačo hrano in pijačo. Udeležence smo peljali tudi v mesto Ptuj. Ogledali so si center mesta, njegove znamenitosti in grad z muzejem.
Ena izmed osnovnih tem projekta je bil osebni razvoj. Na seminarju na Ptuju smo izvajali delavnice in predavanja na to temo. Sprejemanje drugačnosti in njena integracija v svojo zavest omogoča premagovanje predsodkov, rasizma in ostalih vrst nestrpnosti in netolerantnosti. Tem temam smo posvetili kar velik del predstavitev. Raznolikost oz. drugačnost smo predstavili na različne načine in s tem udeležencem pokazali, da obstajajo različne vrste drugačnosti. Nekaterih drugačnosti in s tem povezanih odklanjanj in nestrpnosti se sploh ne zavedamo. S temi vajami smo želeli to ozavestiti. Tudi to, da se sprejemanje drugačnosti začne s sprejemanjem samega sebe. To je osnova, iz katere nato izhaja vso sprejemenje drugih in drugačnih. K sodelovanju smo celo povabili zunanjega sodelavca oz. predavatelja, g. Zvonimirja Čekalovića iz Nizozemske.

ZOJA je v letu 2013 izvedla projekt Integracija raznolikosti za trajnost. V njem je sodelovalo deset partnerskih organizacij iz Slovenije, Avstrije, Poljske, Malte, Turčije, Gruzije, Armenije, Azerbaijdžana, Moldavije in Ukrajine.

2012年6月,我有幸参加了欧盟科教文组织发起的国际青年“全球环保与可持续发展”项目活动,活动参与者由来自中国、斯诺文尼亚、马耳他、土耳其、菲律宾、柬埔寨等6个国家的18名青年组成,项目的基本费用由欧盟承担,每个国家的青年都会成为一次主办方,邀请其他国家的青年来自己国家进行环保文化交流,这一次是在秀丽而古老的斯诺文尼亚小镇--普图伊。

Stran 1 od 5