sobota, 22 februar 2014 14:02

Deeper & Wider – in ICL World

EceV tednu od 10. do 17. februarja 2014 je v bližini mesta Aghveran, v Armeniji, potekalo evalvacijsko srečanje. Udeležilo se ga je preko dvajset udeležencev iz prav toliko držav.

Namenov srečanja je bilo več. In sicer:

• zbor partnerjev, ki so z organizatojem predhodono sodelovali na skupnih projektih na temo medkulturnega učenja in/ali dialoga
  • načrtovanje in razvoj, kot posledica nadaljevanja, novega mreženja, novih projektnih idej na tematiko medkulturnega in osebnega razvoja
  • debata in razvoj mehanizmov za sofinanciranje mreže partnerjev, predstavitev nove finančne sheme programa Erasmus+

Srečanje je potekalo v prijetnem in prijateljskem vzdušju. Za dobro razpoloženje so poskrbeli različni ice-breakerji, team-building igre ipd.

DSC0709teambilding

predstavitev organizacijKot je že bilo omenjeno, smo se na srečanju zbrali partnerji, ki smo z organizatorjem v preteklosti že sodelovali. Ker pa večina organizacij med seboj še ni sodelovala, smo pripravili tudi predstavitveno tržnico organizacij. Na njej smo se predstavile vse organizacije s svojimi aktivnostimi, izvedenimi projekti in ostalimi pomembnimi informacijami.

Eden izmed osnovnih namenov srečanja je bila evalvacija dosedanjih projektov. V ta namen smo se udeleženci razdelili v več skupin, skupaj analizirali in ocenjevali izvedene projekte. Na osnovi tega podajali predloge za nadaljnje aktivnosti in jih predstavili vsem udeležencem.

evelvacija-predstavitev

evalvacija-mi

Primarna tematika srečanja je bila medkulturno učenje oz. medkulturni dialog (ICL – intecultural learning). Zato smo udeleženci seveda podali tudi svoj pogled oz. razumevanje te tematike. Glede na to, da smo udeleženci bili zbrani 'iz vseh vetrov', so tudi mnenja in pogledi glede 'definicije' medkulturnega dialoga bila različna. In ravno to dela medkulturni dialog zanimiv in potreben. Kljub temu smo v dveh različnih skupinah podali oz. združili svoja mnenja in jih predstvili. Vsi pa smo se strinjali, da je težko in v bistvu brez potrebe iskati definicijo medkulturnega dialoga.

intercultural-2a

intercultural1

Medkulturni dialog smo v praksi udejanjali tudi z druženje z domačini, spoznavanjem njihovih običajev in vsakdanjega življenja. V času seminarja, so v Armeniji praznovali prihod pomladi. Eden izmed običajev je skok preko ognja, ki smo ga izvedli skupaj z domačini, ki so nam postregli tudi tradicionalne armenske prigrizke.

skok-pogostitev -1skok-pogostitev -2

skok-ples

skok ez ogenj

Prav tako so nam organizatorji pripravili tradicionalno armensko večerjo. Ta se je sovpadala tudi s praznikom oz. praznovanjem svetega Sarkisa, ki je v Armeniji znan kot zavetnik mladih in ljubezni.

vecerja-1srce

Druženje z domačini smo zaokrožili tudi z obiskom lokalnih term. To so v bistvu naravni vrelci, ki jih imajo lokalni prebivalci kar na dvoriščih. Enega izmed takšnih vrelcev smo tudi obiskali. Na ta način smo spoznavali njihove navade, prav tako pa prenesli nekaj naših njim. V lokalnem okolju je v navadi, da se v takšnih, domačih kopališčih moški in ženske kopajo v ločenih bazenih oz. prostorih. Glede na to, da so nam domačini dovolili, da se punce in fantje kopamo skupaj, lahko to smatramo kot primer medkuturnega dialoga in sprejemanje različnosti (na fotkah je zaradi izražene želje le moški del ekipe :-)  ).

spa

spa1

Pomemben del medkulturnega dialoga so tudi mednarodni večeri, ki jih pripravijo udeleženci. Zaradi velikega števila udeležencev iz različnih držav, smo priredili kar dva.

intercultural-slovenia-poland

intercultural-lithuania

intercultural-finlandintercultural-georgia-ukraine

intercultural-croatia1intercultural-bulgaria

intercultural-skupinska

networkingDel aktivnosti evalvacijskega srečanje je bilo namenjeno tudi vzpostavljanju dolgoročnih partnerstev ali mreženju (networking). Predstavljena je bila mreža, v katero je bil vključen organizator dogodka in možnosti njene ponovne vzpostavitve. Prav tako je bila izvedena delavnica glede kvalitetnega vzpostavljanja partnerskih mrež.

project marketOb koncu aktivnosti smo pripravili tudi tržnico projektov. Udeleženci smo predstavili lastne predloge. Ker je bilo predlogov veliko, smo izglasovali najboljše, pripravili delavnice in začeli s pripravami za njihovo prijavo.

erevan-maldinski svetSeveda smo imeli tudi ekskurzijo v glavno mesto Armenije, Erevan. Tam smo se najprej srečali s predstavniki ministrstva, ki je odgovorno za sodelovanje z mladimi, kasneje pa smo dan preživeli v Erevanu.

Erevan

erevan by night

ereven by night2

Poleg tega pa je bilo na evalvacijskem srečanju obilo dobrega druženja, zabavanja ...